Mukhayyam Qurani 2018

 

 

Mukhayyam Qurani tahun ini telah diadakan di D' Geting Beach Resort, Pantai Geting, Tumpat bermula pada 26-28 Ogos 2018. Program ini melibatkan semua pelajar Maahad Tahfiz Sains Tumpat.

 
Komen (0) Dibaca: 2209

Sambutan Hari Raya Aidifitri 2018

 

Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2018 peringkat sekolah telah diadakan pada 5 Julai 2018 bertempat di Maahad Tahfiz Sains Bustanul Ariffin, Berangan Tumpat. Antara aktivi-aktiviti yang diadakan adalah persembahan dari pelajar mewakili setiap kelas. Sambutan telah berlangsung dengan jayanya.

Komen (0) Dibaca: 345

MUKHAYYAM QURANI 2016

TEMPAT : PUTERA VALLEY, TANAH MERAH

TARIKH : 4-6 APRIL 2016

 

Komen (0) Dibaca: 6272

MINGGU HALUAN HUFFAZ (MAHA 2015)

Tarikh       : 19-23 Rabiul Awal 1436H bersamaan 10-14 Januari 2015

Hari          : Sabtu hingga Rabu

Tempat    : Maahad Tahfiz Sains Bustanul Arifin

1. MUQADDIMAH

       Menyahut dasar pendidikan Yayasan Islam Kelantan dan Mahaad Tahfiz Sains yang hendak melahirkan generasi yang berakhlak murni dan berkepimpinan disamping menyesuaikan palajar-pelajar baru dengan persekitaran MTST sambil merapatkan jurang dalam kalangan pelajar di samping menyediakan satu kegiatan yang dapat mengurangkan tekanan dalam kalangan pelajar baru.

       Program Minggu Haluan Huffaz (MAHA) adalah program tahunan Maahad Tahfiz Bustanul Arifin, Berangan Tumpat (MTST). Ia merupakan satu usaha untuk menyesuaikan pelajar baru dengan bi`ah sekolah dan memperkenalkan sistem pendidikan sekolah aliran tahfiz sains ini sekaligus membentuk huffaz yang ideal dan berketerampilan. Program ini bertujuan bagi mencungkil bakat-bakat para pelajar baru bagi digunakan untuk memberi kebaikan kepada MTST. Justeru itu adalah diharapkan agar mekanisma-mekanisma yang digunakan sepanjang program ini  dapat menyesuaikan para penuntut baru dengan keunikan bi`ah di MTST.

2. OBJEKTIF

- Melahirkan bakal huffaz yang berketerampilan dari segi fizikal dan mental.

- Menyedarkan bakal huffaz tentang betapa pentingnya disiplin dan ketepatan masa dalam kehidupan seharian

- Melatih bakal huffaz dengan kemahiran kendiri

- Merapatkan Ukhwah dalam kalangan pelajar baru dan pelajar lama

Komen (0) Dibaca: 1951

Kem Al-Quran Dan Bahasa Arab (KADA 2013)

Kem Al-Quran & Bahasa Arab (KADA 2013) ini diadakan bagi memastikan proses pengajaran dan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua dapat terus berlangsung walaupun kelas terpaksa diadakan di luar kawasan sekolah.

 

Program ini adalah antara program tahunan MTST setiap kali Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah bermula. Program ini merupakan salah satu langkah inisiatif pihak sekolah bagi memastikan kelangsungan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua berjalan dengan baik. Pada tahun 2013, Peperiksaan PMR 2013 bermula 2 Oktober sehingga 8 Oktober 2013. Oleh itu, pelajar tingkatan satu dan dua terpaksa dipindahkan ke satu kem bagi memberi peluang kepada calon PMR dapat memberikan sepenuhnya tumpuan terhadap peperiksaan tanpa ada sebarang gangguan disamping dapat memastikan pembelajaran pelajar tingkatan satu dan dua tidak tergendala.

 

Selanjutnya Komen (0) Dibaca: 2166

Aktiviti

Jaya Waris 2

Jaya Waris 2


Program Jaya Waris merupakan program tahunan MTST bagi merapatkan hubungan antara ahli keluarga pelajar dan…

Kem Al-Quran & Akademik (KADA 2010)

Kem Al-Quran & Akademik (KADA 2010)


Kok Pasir, Tumpat - Peperiksaan Penilaian Menengah Rendah PMR 2010 bermula 5 Oktober sehingga 12 Oktob…

Sambutan Hari Raya Aidifitri 2018

Sambutan Hari Raya Aidifitri 2018


  Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2018 peringkat sekolah telah diadakan pada 5 Julai 2018 berte…